Login / Logout

06 531 91 237
×

Fout

Strange, but missing GJFields library for /www/plugins/content/autoreadmore/autoreadmore.php
The library should be installed together with the extension... Anyway, reinstall it: GJFields

Iets wat ik veel tegen kom in de gesprekken met andere ondernemers, is het gebrek aan focus. Dat blijft voor veel ondernemers toch een ‘dingetje’. Ze zitten vol met ideeën en starten het ene na het andere op. Met als resultaat dat er helemaal uiteindelijk ‘niets’ is.

Een hoofd vol ideeën.

Deze week sprak ik Anouk, een enthousiaste en ambitieuze ondernemer met grote plannen voor haar bedrijf. Ze had een hoofd vol ideeën, begon overal heel enthousiast mee maar kwam daarna vast te zitten. De flow verdween en het idee belandde, half uitgewerkt, op de plank. Vervolgens ging ze met een nieuw idee, een nieuw plan aan de slag en zat ze in een goede flow. Maar ook die flow verdween en daarbij verdween het plan, dat half af was, ook.

Het resultaat? Geen resultaat!

Het resultaat bij Anouk was dat ze uiteindelijk helemaal geen product en plan had en dat ze dus ook niks aan haar klanten kon verkopen omdat er alleen maar halve plannen waren. Daardoor zakte bij Anouk de moed in de schoenen. Ze begon zich af te vragen of het ooit wel goed kwam met haar bedrijf en waar de klanten bleven. En ze begon te denken aan een baan in loondienst. Het hele enthousiaste en ambitieuze gevoel waarmee ze haar bedrijf was gestart was helemaal verdwenen.

En zij is niet de enige

Uit mijn gesprekken met andere ondernemers blijkt dat Anouk zeker niet de enige is die dit zo ervaart. Eerlijk is eerlijk, mijn hoofd zit ook vaak vol ideeën en daar is niets mis mee. Als je maar weet hoe je daarmee om moet gaan en hoe je prioriteiten moet stellen. En daarna gaat doen wat het belangrijkste is. Waarschijnlijk herken jij je er ook in.

Een duidelijk advies

Je hoofd zit vol met plannen en ideeën die je het liefste nu meteen gaat uitwerken. Je wilt meteen aan de slag en zorgen dat die plannen vorm krijgen. Dat je dan even geen tijd hebt voor de plannen die nu in de steigers staan of voor de marketingacties of om nieuwe potentiële klanten te bellen, dat neem je voor lief want je wilt nu aan de slag.
Als je me al wat langer volgt dan weet je dat ik altijd super praktische blogs schrijf. Zo een waarvan jij denkt, ja dat is inderdaad zo. En dat je vervolgens dus ook leest hoe je dat kan aanpassen.

Dus ben jij bereid om aan de slag te gaan met je focus en wil je nu echt uit deze cirkel komen? Lees dan vooral verder! In mijn volgende blog nog meer tips over focus houden.

In de flow

Zo lang je in je flow zit werk je hard en ben je heerlijk aan de slag. Maar na verloop van tijd ‘val’ je uit die flow en gaat alles niet zo makkelijk meer. Je komt dan in een energievretende situatie terecht die vaak een cirkel blijkt te zijn. Deze vicieuze cirkel moet je uitkomen, wil je weer lekker in de flow aan het werk zijn.

Zit jij ook vast in deze cirkel?

Jij wilt je klanten helpen -> maar je klanten komen niet zomaar op je af, wat moet je doen? -> Je voelt druk want je hebt wel de vaste lasten die je moet betalen en je wilt zo graag aan de slag -> Je gaat de deur voor iedereen openzetten want iedere euro is meegenomen. -> Je gaat iets nieuws maken, mensen mailen, je website maar weer eens vernieuwen en je werkt veel IN je bedrijf -> Omdat je continue het gevoel van ‘Druk’ hebt, verlies je energie en voel jij je gestrest. Het ondernemen wordt steeds minder leuk. Hoe moet je dit tij keren? -> De passie waarmee jij je onderneming bent gestart, verdwijnt. Maar je wilt nog steeds van betekenis zijn voor anderen dus je begint weer bij stap 1.

En zo kom je er niet uit en verandert er erg weinig aan de situatie waar je in zit. Je krijgt er een onvoldaan gevoel van en je droom om een mooi bedrijf neer te zetten verdwijnt.

Kom uit dit patroon!

Om uit deze cirkel te komen moet je focus gaan aanbrengen. Ga keuzes maken voor een paar zaken en ga daar je tijd en energie in stoppen. Keuzes die in lijn liggen met wat jij belangrijk vindt, die bij je passie en je missie en je overtuiging passen.

Kies bijvoorbeeld alleen nog maar voor de klant die helemaal bij je past, je ideale klant. Vraag daar ook een goede prijs voor, ga werken met een goede planning zoals de 90 dagen planning (zie volgende blog). En ga opzoek naar iemand die je kan helpen bij alles wat je niet kunt of wilt doen.

En zit je hoofd weer vol?

En op het moment dat je hoofd weer vol zit met ideeën, handel dan als volgt:
Zoek een mooi doosje uit, dit kan een schoenendoos zijn of een houten doosje van bijv de Xenos.
Stop in het doosje een stapel papieren en een pen.
Elke keer als jij een idee hebt wat super goed is, schrijf jij het op het papier met een korte beschrijving erbij.
Stop dit papier opgevouwen in het doosje. Je zult merken dat het idee zal blijven bestaan maar geen aandacht meer trekt in je hoofd.

Focus nu eerst op de zaken waar je al mee bezig bent. Als die goed gaan lopen kun je altijd je doos er bij pakken en één van de ideeën in de doos gaan uitwerken tot een nieuw product of dienst.

Dromen zijn geen bedrog

Tot slot, een droom is niet genoeg om een bedrijf mee op te bouwen. Focus daarom op de acties die je droom tot werkelijkheid kunnen laten komen. Wanneer je acties gaat doen die in de lijn liggen van jouw droombedrijf, brengt je dat steeds dichter naar succes en voldoening.

Samen met mij aan de slag?

In mijn traject The Next Level leer ik mensen zoals Anouk, dat het anders kan. Ook jij kunt met focus gaan ondernemen en die vicieuze cirkel achter je laten. Je gaat meer klanten krijgen maar ook ontspannen en mét plezier aan je bedrijf werken. Door het The Next Level traject ga jij acties ondernemen die je dichterbij je droombedrijf gaan brengen.

Meer weten? Bel me op 06-53 191 237 of mail me via .